Vlam

Lijst van publicaties van Alida Wilhelmina Vlam

(1909 - 1999)


(Hoorn 6-7-1909 - Wageningen 17-2-1999), sociaal geografe, grondlegster van interdisciplinair landschapsonderzoek.Na haar doctoraal (1932) werd Alida Vlam aangenomen bij de "Studiedienst van Zeearmen, Benedenrivieren en Kusten" van Rijkswaterstaat in Den Haag. Ze promoveerde in 1942 in Utrecht, bij prof. Karl Oestreich. Bij haar onderzoek werd Vlam begeleid door Johan van Veen. De twee kregen een verhouding, al was Van Veen getrouwd. Tijdens de Duitse bezetting bleef Vlam voor de Studiedienst empirisch onderzoek doen en plannen maken, maar het onderzoek ter plaatse lag stil. Op uitnodiging van de Wageningse hoogleraar Edelman stapte Vlam in 1946 over naar Stichting voor Bodemkartering (STIBOKA) in Wageningen. Haar specialisme betrof vooral het bij elkaar zoeken van oude kaarten en het beschikbaar maken voor karteerders van historisch-geografische literatuur. In 1953 trouwde ze met prof.Edelman.
Meer info via:

klik op de titel voor de publicatie

De link leidt naar een metadata bladzijde op de TU repository, Google Books, of elders, waar de pdf gedownload kan worden. In sommige gevallen wordt de pdf direct gedownload.
Publicaties gemerkt met * zijn gescand, maar nog niet opgenomen in de online repository. Het origineel is beschikbaar bij (klik op logo voor reservering): link naar het boek in Delpher (scan met hoge resolutie)
Klik op de organisatienaam voor een overzicht van alle publicaties van deze organisatie
Klik op de onderwerpnaam voor een overzicht van alle publicaties over dit onderwerp
Klik op de projectnaam voor een overzicht van alle publicaties over dat project
datum org titel project onderwerp bron
1937 RWS-BER Kwestie Rijk-Bergen op Zoom betreffende afdamming Kreekrak BER034 (samenvatting)
1937 RWS-BER Geschiedenis van de afdamming der Schelde (Kreekrak) BER041 (samenvatting)
1940 RWS-BER Veranderingen in de mond van de Westeschelde BER064 (samenvatting)
1942 RWS-BER De veranderingen in de mond van de Westerschelde van het begin der 16e eeuw tot omstreeks 1800 BER064a (samenvatting)
1942 RWS-BER Historisch-morfologisch onderzoek van enige Zeeuwsche eilanden BER091 (samenvatting)
1943 RWS-BER Nota betreffende het Amelander Gat Ameland Waddenzee Nationaal Archief, nr. 402, (bijlagen niet digitaal beschikbaar)
1944 RWS-BER Geulenkaart van het Westland BER138 (samenvatting)